Tens dubtes? Truca'ns al  93 881 48 45  |  Envia'ns un Whatsapp  606 23 95 52

Increment de la rendibilitat del lloguer tot i la Covid-19

lloguer piso vic osonaSegons informe Mercat residencial a Espanya 2020 de Servihabitat (febrer 2021) hi ha un increment de la rendibilitat bruta mitjana del lloguer a nivell de l'Estat espanyol de fins a un 6,8% el 2020, davant del 5,7% de 2019.

Les dades recollides engloben els moviment realitzats fins els setembre de l'any passat (2020), quan els preus de venda es van corregir davant el nou escenari i, en canvi, els de el lloguer es van mantenir estables. El resultat és l’esmentat salt cap endavant de la rendibilitat, que ha tingut efecte sobre les localitats en què s’ha produït un manteniment del preu de lloguer a nivells similars, però amb una baixada del preu dels habitatges i el curiós d’aquest procés és que s’ha produït en un moment en què l’oferta de lloguer ha crescut molt i, més concretament, un 52,7% al llarg de 2020. Així, al setembre de 2019 el parc d’habitatges disponibles per a lloguer a Espanya era de 87.700 unitats, una xifra que s’ha disparat fins a les 134.000 residències a data del passat setembre.

Segons l'informe consultat un dels principals motius d’aquest increment el podem trobar en el transvasament de propietats turístiques i de lloguer a curt termini a aquest mercat residencial, així com en el canvi de venda a lloguer a propietaris que no aconsegueixen assolir les seves expectatives de preu. Aquesta tendència a l'alça no era l’esperada i concreten que actualment el volum d’habitatge de lloguer ha passat a representar més del 10% del volum, en contrapunt al 16,4%  de residències que es troben en venda al setembre de 2020.

Per altra banda, no cal perdre de vista que l’opció de comprar o llogar no depèn tant dels ingressos com de la capacitat d’estalvi. S’estima que al voltant del 49% dels inquilins tenen un nivell d’ingressos suficient per comprar una vivenda però només el 13% tenen els estalvis necessaris. A banda de les diferències existents entre províncies i municipis, la insuficient capacitat d’estalvi és la principal restricció per accedir a una vivenda en propietat. No n’hi ha prou amb poder pagar les quotes mensuals, cal tenir disponible almenys un 20% del valor de la vivenda en el moment de l’adquisició, ja que l’import de la hipoteca sol concedir-se sobre el 80% del total. I en algunes ciutats grans tenen més dificultats per adquirir vivenda degut a la poca capacitat d’estalvi lligada al pagament d’un lloguer.