La sostenibilitat en el sector immobiliari feta realitat
La sostenibilitat no és una tendència sinó que ja té un espai a la consciència col·lectiva buscant satisfer les necessitats del present, sense comprometre el futur, i garantint l’equilibri entre el creixement econòmic, el medi ambient i el benestar social.
A hores d’ara la sostenibilitat resideix en tots els àmbits de l’economia i la societat, i el sector immobiliari no és una excepció, tot i que encara queda molt camí per recórrer, si fem una ullada als nostres edificis podem adonar-nos que encara queden moltes oportunitats per explorar.
Des de fa més de quaranta anys la construcció al territori espanyol ha tingut com a referència la Norma Bàsica de l’Edificació NBE CT 1979. A partir del 2009 els organismes governamentals van començar a agafar consciència de la necessitat d’incorporar requisits d’eficiència energètica a la normativa, a més a més, l’aprovació de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides pel Desenvolupament Sostenible i els seus 17 ODS ha suposat un gran impuls per a la reducció real de les emissions i l’aposta per les energies renovables.
És un fet que la legislació espanyola està avançant amb pas ferm cap al repte d’una descarbonització del parc immobiliari el 2050 – en el marc de les polítiques que fixa el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte demogràfic-, amb la mirada posada a aconseguir edificis d’energia gairebé nul·la. O el que és el mateix, que la seva necessitat energètica sigui generada per ells mateixos i sent respectuosos amb el medi ambient.
Després de l’impacte de la pandèmia i la posterior formalització del Pla de Recuperació per a Europa, amb una clara preferència cap als projectes sostenibles i digitals, l’empenta cap a la sostenibilitat ha estat encara més gran.
Després de l’impacte de la pandèmia i la posterior formalització del Pla de Recuperació per a Europa, amb una clara preferència cap als projectes sostenibles i digitals, l’empenta cap a la sostenibilitat ha estat encara més gran.
L’evolució cap a uns edificis més sostenibles i integrats en l’ecosistema urbà juguen un paper molt important, s’ha d’avançar cap a aquest objectiu amb plans d’acció concrets, ajudant-nos de les noves tecnologies, així com de l’ús i aprofitament de les energies renovables.
És fonamental vincular de veritat la sostenibilitat a la visió i missió del negoci immobiliari, cada vegada hi ha més clients que demanen serveis d’assessorament lligats a certificacions i auditories energètiques, conscients que la sostenibilitat és molt més que una opció d’etiquetes per quedar bé.
L’assessoria energètica aviat no serà una opció sinó una obligació, analitzar l’impacte del sector immobiliari als factors mediambientals, que majoritàriament solen estar relacionats a la ubicació i a les característiques del mateix immoble, tenint en compte aspectes tan importants com l’orientació, els materials de construcció utilitzats o les instal·lacions, com també l’anàlisi per determinar la influència de l’aplicació de tècniques i recursos més sostenibles en l’establiment dels preus de mercat comença a estar a l’ordre del dia.
Tot i que encara queda molt per fer en l’àmbit de la rehabilitació energètica dels edificis, iniciatives com el Programa de Rehabilitació Energètica d’edificis (PREE) del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic dibuixen les bases d’una col·laboració publicoprivada que ajudarà a tenir consciència de la necessitat de millora en aquest àmbit, no només dels habitatges, sinó dels edificis en general.
Aquesta és una de les moltes maneres que trobem per començar d’avançar cap a la sostenibilitat en el sector immobiliari, com ho són també la reconversió, la regeneració i la renovació urbana. El que va sorgir anys endarrere com a tendència, ara més que mai és una necessitat per avançar en un creixement sostenible. En definitiva, en una societat millor.